Oldalak

2010. április 19., hétfő

Jojó-effektus

A jojó diéta tönkreteszi az anyagcserét!

Az ismételt fogyókúrázás és súlynövekedés ("jojó" - fogyás és hízás váltakozása) nagyon hatékonnyá teszi a szervezetet, hogy energiát raktározzon, azaz így folyamatosan csökken az RMR (alapanyagcsere). Ennek elkéleti hátterében az áll, hogy a test egyre jobban alkalmazkodik; kevesebb kalóriát használ fel, amikor a diéta abbamarad, többet raktáror, ez nehezebbé teszi a soron következő súlyleadást.
Egy 1994-es tanulmány szerint (Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet) azt mondja, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a jojo diéta lelassítja az anyagcserét. Amikor szigorúbban vesszük a tápláékbevitelt, az RMR kezdetben lecsökken, de aztán visszatér az eredeti szintre, amikor újra normálisan étkezünk. Egy másik kísérletben (Dunn Klinikai Táplálkozási Központ) 11 túlsúlyos nőt figyeltek meg 18 héten keresztül, és úgy találták, hogy az RMR lecsökkent, de aztán visszatért az eredeti szintre, amikor súlyuk stabilizálódott.


Ártalmas-e a jojó diéta?

Az ismétlődő súlyingadozásnál nagyobb a kockázata a szívbetegségeknek, a másodlagos cukorbetegségnek, az epehólyag-betegségeknek és a korai elhalálozásnak. Kutatók szerint ennek az egyik magyarázata, hogy a zsír inkább hajlamos a hasizmok között felhalmozódni, a máj közelében, mint a test perifériás részeiben, az egyik oka a szívbetegségek kockázatának. A másik magyarázat, hogy az ismételt, erőteljes diétázás a sovány szövetek elvesztéséhez vezet. (beleértve a szervi szöveteket), és a táplálkozási hiányosságok roncsolják a szívizmot. A jojó effektusnak káros pszihlógiai hatásai is vannak. Minden alkalommal, amikor visszahízunk, kudarcélményünk lesz, ami csökkenti az önbizalmat.
Azzal, hogy drasztikusan le kell csökkenteni a szénhidrátbevitelt, a testet ketózisra ( a zsír más úton bomlik le, ketonok formájában) kell kényszeríteni.
A kutatók kritizálják ezt a módszert, amely azt mondja, hogy az inzulin miatt híznak az emberek; ennek épp az ellenezője a valószínűbb. A legtöbb esetben a testsúly növekedésével az inzulinrezisztencia nő, amikor fogyunk, a rezisztencia visszaáll a normális szintre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése