Oldalak

2010. április 19., hétfő

A diéta, ami nekem már bevált!

Az első DIÉTA, amit leírok az lesz, amit már próbáltam, méghozzá sikerrel. DIÉTA nagybetűvel, hiszen ez nem egy jól csengő reklám fogás, ebből senki nem gazdagodott meg, mégis használ, működik, hiszen a józan, gondolkodás, a biológia törvényei adják az alapját. Nem nevezném fogyókúrának, hiszen ez a módszer nem valamilyen étel megvonásáról szól, nem is időleges, kúraszerű koplaló periódusról.

Ezzel a diétával 16kg-t adtam le 5 hónap alatt.

Tehát világosan látszik, hogy ez nem fogyókúra, már azért sem, mert még nem találkoztam olyan fogyókúrával, ami közel fél évig tartana, egy hagyományos fogyókúrátnem is lehet ilyen sokáig betartani, hiszen olyan mérvű tápanyagmegvonást követel meg, amit csak rövid ideig lehet követni.

Ha a gyors fogyás a célod, akkor ez nem a te módszered, ezzel a diétával nem lehet néhány hét alatt látványos eredményt elérni. Viszont HATÁSOS!

-

Aki már kicsit jártasabb a témában biztosan sejt, hogy ez a módszer hagyományos "életmódváltós" verziója a testsúly csökkentésének.

Ki kell ábrándítanom mindenkit, aki más megoldást keres: a legtöbb sztárdiéta és egyéb okosság valóban gyors és látványos fogyást eredményezhet (gyorsabbat, mint amit ez a módszer nyújt), viszont a visszaesés, a jojo effektus ezeknél a módszereknél gyakorlatilag garantált.

/a jojo effektusról bővebben a következő bejegyzésekben olvashatsz/

De ennyi rizsa után jöjjön végre a lényeg:

Nálam a sport létszükséglet, tehát nem csak a fogyási periódus alatt sportoltam, de ha fogyni szeretnél mindenképp ajánlom, hogy válassz magadnak valamilyen mozgásformát!

(habár sport nélkül is működik a dolog, igaz csak mérsékelt eredménnyel,)

A diétához szükséges néhány eszköz:

  1. digitális, grammpontos mérleg. Nem nagy beruházás, néhány ezer forintért már lehet kapni. Egy dologra kell figyelni: legyen rajta TARA funkció!! Ez arra jó, hogy ha ráteszel egy tálat, akkor le lehet nullázni és csak azt fogja mérni, amit beraksz.
  2. füzet
  3. tápanyagtáblázat - itt biztosan jön a felkiáltás, hogy "azt meg honnan szedjek?" Google a barátod, de én is az vagyok, így megspórolom neked a böngészést elég csak ide kattintanod! A tápanyagtáblázatok használatához annyit mindenképp el kell mondanom, hogy minden élelmiszernek a NYERS adatai vannak feltüntetve. Ezt csak azért írom le, mert találoztam már olyannal, aki pl. a főt rizst mérte meg, hogy kiszámolja mennyi szénhidrátot fogyaszt... Ilyen hibát ne kövessünk el!

A módszer végrehajtása a következő:

Természetesen első lépésnek ki kell iktatni az étrendünkből a feldolgozott élelmiszereket, mint a különböző péksütemények, kenyér, zsemle stb. és a lisztből készült ételeket. NO CUKOR, de ezt gondolom le sem kellett volna írnom. Mellőzzük a cukrozott üdítőitalokat! Hajuk el a telített zsírokat tartalmazó élelmiszereket!

Csak alkalmanként (vagyis ritkán) igyunk alkoholt! Az alkohol 7kcal/g energiát tartalmaz, ami jelentősen növeli a teljes kalória felvételt. Nagyon sok alkoholtartalmú italban van cukor és más szénhidrát, ami szintén növeli a kalóriatartalmát.

A diéta csak tiszta tápanyagforrásból állhat.

A kaja tetszőleges módon elkészíthető, fűszerezhetünk és sózzunk! Finom legyen! Kevés gyümölcs megengedett, édesség, cukor, liszt tilos! Szószok és egyéb dzsuvák tilosak!

A 6 óra után tilos enni elvet eszünk ágában se legyen betartani, baromság!

A diéta gyakorlati része nagyon egyszerű! Miután a fent említett dolgokon végighaladva kipucoltuk az étrendünket, 1 hétig jegyezzük fel egy füzetbe (de tökéletes megoldás erre egy excel táblázatot létrehozni) nap, mint nap, hogy mit és mennyit ettünk és számoljuk ki a napi tápanyagbevitelünket!

Csökkentsük a felvett kalóriamennyiségünket nem több, mint 15%-al! A szénhidrát mennyiségét csak közepes mértékben szabad csökkenteni, a bevitt kalóriánk 60%-a kell, hogy legyen. A fehérjebevitelt tartsuk magasan, 1,6g/testsúlykg. (1g zsír 9kalória, 1g szénhidrát 4kalória, 1g fehérje szintén 4kalória)

Az esszenciális zsírok megtartása növeli a zsírleadás hatékonyságát.

Étrendünknek alacsony GI-tartalmú ételeken kell alapulnia /ezekről később/, amelyeknek magas a rost -és/vagy víztartalma.

Folytassuk így a diétát, amíg csökken a súlyunk! Ha megáll a fogyás csökkentsük a szénhidrátot 20g-al!

Nagyjából ennyi, sok sikert!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése