Oldalak

2010. április 19., hétfő

Hízlalnak-e a zsírok?

Ha zsírt fgyasztunk, sokkal valószínűbb, hogy zsírosabbá válunk, mint más tápanyagoktól. A zsírok a zsírszövetben raktározódnak. Ellentétben a zsnhidráttal és a fehérjével, ha több zsírt eszünk, az nem növeli a zsíroxidációt. A zsíroxidáció csak akkor fordul elő, ha az energiaigény nagyobb, mint az energiabevitel, iletve aerob edzés során.
A zsír több, mint dupla kalóriát tartalmaz grammonként (9 kcal/g), mint a szénhidrát (4 kcal/g). Két oka is van, hogy könnyebb belőle többet felvenni:
Az egyik, hogy a szénhidrát- és fehérjetermelés növeli a vércukorszintet, ami csökkenti az étvágyat, a zsír viszont lassabban emésztődik és szívódik fel, és gyakran csökkenti a vércukorszintet, ezért nem tudja az étvágyat hatékonyan csökkenteni.
A másik oka, hogy a zsíros étel rendeszerint magas kalóriatartalmú és kis mennyiségű, így kevésbé lesz elegendő, ezért rövid távon könnyű belőle sokat enni. Az elfogyasztott zsírok telítetlen zsírsavakból kell, hogy álljanak, részben omega-3 és omega-6 zsírsavakból.


Zsírosabbakká tesznek-e bennünket a zsírok?

Az a feltevés, hogy a zsírok hizlalóbbak, mint a szénhidrátok, számos tanulmánynak köszönhető. A vermonti rabokkal foglalkozó tanulmányban (Danforth, 1985) arraól olvashatunk, hogy a sovány emberek gyorsabban híznak, ha magas zsírtartalmú étrenden voltak, mint azok, akik kevert ételekkel táplálkoztak - szénhidrát- és zsírtartalmúakkal is.
Egy másik tanulmányban a férfiak kalóriaszükségletük 150%-ával táplálkoztak két 14 napos periódusban. Az első periódusban a többletkalória zsírból származott, a másodikban szénhidrátból. Zsír esetében a testzsírraktározás nagyobb volt, mint szénhidráttal. Ez a hatás ,ég nagyobb volt az elhízott férfiaknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése