Oldalak

2010. április 19., hétfő

Hízlal-e a szénhidrát?

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szénhidrátok bevitele növeli az anyagcsere mértékét: a szénhidrát-kalóriának kb. 10-15%-a hőként szabadul fel. /erről bővebben a "Mi a termogenezis?" című bejegyzésben ovashatsz/
Ez egy kis módosítást jelenthet a szénhidrátfelvételünkben: lehetővé teszi, hogy 10-15%-al többet vegyünk fel (a napi szükséglethez viszonyítva).
Mi történik a többletszénhidráttal? Átalakul glikogénné - tartalék energiát biztosít, és kisebb vércukorszint-emelkedést okoz. A magas glikogéniás indexű (GI) szénhidrátoknak köszönhetően a vércukorszint-emelkedés zsírraktározáshoz vezethet. Ez a növekedés provokálja az inzulinfelszabadulást. Minél több inulin van jelen a véráramban a magas GI-jű szénhidrátoknak köszönhetően, annél valószínűbb, hogy ez az inzulin a szénhidrátot zsírrá alakítja, és raktározza a sejtekben.
Ahhoz, hogy alacsony szinten tarthassuk az inzulin mennyiségét, alacsony GI-jű ételeket kell fogyasztanunk. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden étkezéshez kell egy kevés telítetlen szírsavat (gyakorlatilag esszenciális szírsavat) ennünk, ez is csökkenti az ételek GI-jét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése